Var god att uppgradera din webbläsare

Tyvärr är Internet Explorer en föråldrad webbläsare och vi stöder för närvarande inte den. För att få bästa surfupplevelse, uppgradera till Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari.

Uppgradera

Loppet 2023

Planer hade smitts under årets mörka månader och till slut blev det så åter dags för Gardfjällslunken. En varm och torr inledning på sommaren gjorde att förhållanden efter banan var i det närmaste perfekta. När tävlingsdagen nalkades sken solen och en sval bris drog från nordväst över fjället. Vis av erfarenheter och feedback från tidigare år valde vi i år göra några förändringar.

  • Först och främst vände vi på loppet, bansträckningen var kvar över vackra Norra Gardfjäll, men nu med start i Matsdal och målgång i Forsmark. Sträckan på loppet förblev oförändrad men nettoskillnaden i höjd blev något lindrigare. Denna förändring uppskattades även av många löpare då utsikten blev en annan jämfört med tidigare år.
  • I år kunde löparna välja att starta i två olika klasser, lunkare som utan tävlingsmoment kunde njuta av en dag på fjället i egen takt, eller snabblunkare där de snabbaste fick göra upp om både bergspris och totalseger. Detta innebar två olika starttider där lunkarna fick 1,5h försprång och kunde därmed heja på snabblunkarna när de swishade förbi. Det blev också en tightare målgång vilket gjorde det mer händelserikt även för publiken.
  • Sist men inte minst erbjöds i år busstransport för samtliga löpare före start från Forsmark till Matsdal för att underlätta logistiken. Detta uppskattade mycket av löparna som nu kunde fokusera helt och hållet på sin egen prestation.
  • Sist men inte minst erbjöds i år busstransport för samtliga löpare före start från Forsmark till Matsdal för att underlätta logistiken. Detta uppskattade mycket av löparna som nu kunde fokusera helt och hållet på sin egen prestation.

Och hur gick då själva loppet. Ja, fjolårsvinnaren Madeleine Omma, Daerna, var anmäld i år och givetvis stark kandidat till vinsten. Hon var stark inledningsvis och var första (00:55:56) dam upp till Simaskalet och tog därmed hem bergspriset i damklassen. Utför fick hon dock se sig omsprungen av Susanne Björk som korsade mållinjen som segrare på fina tiden 1:38:59. Omma höll dock undan och knep andraplatsen på 01:42:39 följd av Nathalie Karlsson på tiden 01:48:24. Också fjolårssegraren Tor Larsson, Tärna Fjällvinden, och Karsten Meier, IFK Umeå, var förhandstippade till toppstriden. Meier tog tidigt täten och var först i herrklassen upp till Simaskalet på 00:42:05. Tor Larsson var inte långt efter och har tidigare visat en särdeles förmåga att löpa snabbt utför. Så även denna dag och Meier fick se sig omsprungen och Tor var vid målgång klar segrare i Forsmark på tiden 01:14:54. Meier var dock inte långt efter på tiden 01:16:09 och en stund senare kom Johan Johansson in i mål efter 01:26:45. I ungdomsklassen fanns tre starka namn, alla peppade att slåss om segern. Först upp till Simaskalet var Einar Persson Strand på 01:03:44. Han lyckades även hålla undan och vann därmed ungdomsklassen på fina 02:02:24. Tvåa blev Emil Isaksson på 02:29:18 tätt följd av Gustav Hjelte på 02:30:02. Sist men inte minst, först över fjället med radiobil blev även i år Johan Göransson på tiden 02:59:27.

Väl i mål bjöd Forsmarks byastugeförening löparna på renskav med grönsaker i pitabröd, solsken och allmänt go stämning. Samtliga var rörande överens om att årets upplaga av Gardfjällslunken var en succé de sent kommer glömma.

Vi laddar nu om, filar på nya förbättringar och framför allt tackar för en fantastisk dag tillsammans med er löpare på fjället. Hoppas vi ses nästa år!

resultat 2023

Foto